Volkstuin Den Bosch
Hier lees je alles wat gebeurt op en rond de volkstuin
Maak je eigen pergola in je tuin
Categories: Geen categorie

Onze eerste leuke en besparende tip: bouw zelf een pergola in je tuin! Wij hebben hieronder het proces opgeschreven bij het bouwen van onze eigen pergola.

Bekijk wat voorbeelden of doe (zoals ons) wat inspiratie en informatie op op deze website. Je kunt ook veel leren uit dit filmpje.

Plaats uw pergola

Pergola’s kunnen worden gebruikt om verschillende gebieden van de tuin aan elkaar te linken. Pergolas zijn bij uitstek geschikt voor het koppelen van verschillende delen van de tuin, het verstrekken van afgelegen gebieden en het creëren van zomer schaduw. Hun open aspect maakt ze bijzonder geschikt voor het gebruik voor kleinere tuinen, waar meer solide vormen, zoals muren of hekkens, deze beperkte ruimte rommelig zouden doen aanvoelen.

Wat te doen

benodigde tijd

2 halve dagen voor een eenvoudige pergola, met 2 dagen extra als je nog beton moet gieten

Wat heb je nodig?

houten palen, 85mm x 85mm x 3m
houten kruis leden, 33mm x 33mm x 1,8 m
houten balken, 45mm x 95mm x 3m
bouten om het frame te ondersteunen
roestvrij stalen schroeven, verzonken
ballast en cement
Voorbereiding

Selecteer de site voor uw pergola zorgvuldig. Denk na over de functie en neem de tijd om de site vanuit elk uitzicht van het huis te bekijken alvorens te beslissen over de uiteindelijke positie. Pergola’s zijn vooral effectief bij het samenvoegen van twee verschillende delen van de tuin; bijvoorbeeld, de moestuin en het gazon. Of misschien wilt u een schaduwrijke zithoek maken of een loopbrug om met klimmerplanten te omlijsten?
Meet de oppervlakte van de grond waar de pergola moet worden geplaatst. Meet af waar de palen komen te staan en markeer hun exacte posities.
Zorg dat deze zijn gerangschikt, zodat ze een vierkant maken met elke andere.

Bouw je pergola

Graaf gaten voor alle balken; deze moeten 30cm x 30cm breed en 60 cm diep zijn.
Zet een balk rechtop in een van de gaten, doe dan hetzelfde voor die ernaast;
Zet een dwarsbalk op de top van deze twee balken, plaats dan een waterpas op de top om te controleren; vul de gaten bij totdat ze waterpas staan.
Herhaal dit met de resterende staanders totdat alle op hetzelfde niveau staan.
Meng een tamelijk stijf mengsel van beton, met behulp van net genoeg water om de ingrediënten te binden. Vraag een vriend om de balk vast te houden als het beton in het gat wordt gegoten.
Zolang de pijlers goed geplaatst zijn  zou de bouw van het kader simpel moeten zijn. De zijkanten van de pergola worden verbonden met de palen met halvering verbindingen aan het einde van elke dwarsbalk. Bout deze vast in de juiste positie.
Met de hulp van een vriend, zet de balken over het dak van de pergola, bevestigen ze door de rechtopstaande balken aan beide uiteinden.
vast te schroeven.
Verf de pergola in een kleur naar keuze.

En klaar is dat! Foto’s van dit avontuur volgen nog.

 

Comments are closed.